Un alt fel de geniu


Rusul căruia îi fusese acordat premiul în valoare de 1 milion de dolari pentru rezolvarea uneia dintre cele mai complicate probleme de matematică a declarat că nu vrea să primească aceşti bani.

Grigori Perelman, în vârstă de 44 de ani, care este, în opinia multora, cel mai inteligent om din lume, locuieşte în Sankt-Petersburg, într-un apartament aproape pustiu, care colcăie de gândaci. Prin uşa închisă a apartamentului, Perelman a spus: ‘Am tot de ce am nevoie’, relatează Daily Mail.

Premiul de 1 milion de dolari a fost acordat de Clay Mathematics Institute pentru rezolvarea Ipotezei Poincare, pe care timp de un secol încercaseră să o rezolve matematicieni din întreaga lume.

Doctorul Perelman şi-a plasat demonstraţia la Ipoteză pe internet.
Cu 4 ani în urmă, Perelman absentase de la ceremonia de decernare a premiului, desfăşurată la Madrid. La acea vreme, matematicianul rus declarase: ‘Banii şi faima nu mă interesează. Nu vreau să fiu expus precum un animal la grădina zoologică’.

În prezent, vecina de bloc a lui Perelman povesteşte cât de şocată a fost de condiţiile de viaţă ale lui Perelman: ‘Am fost o dată în apartamentul lui. Acolo nu există decât un scaun, o masă şi un pat cu o saltea murdară, rămasă acolo de la foştii propietari – nişte alcoolici care i-au vândut apartamentuľ. Vecina şi-a exprimat nemulţumirea că toţi gândacii pe care încearcă să-i extermine comitetul de bloc îşi găsesc adăpost în apartamentul lui Perelman.

În anul 2003, Perelman, care la acea vreme lucra ca cercetător principal la Institutul de Matematică ‘Steklov’ din Sankt-Petersburg, începuse să plaseze materiale pe internet, afirmând că a reuşit să rezolve Ipoteza Poincare. O analiză atentă a respectivelor materiale a arătat că Perelman a avut dreptate.

Esenţa Ipotezei lui Poincare constă în ceea că, dacă într-un spaţiu tridimensional orice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este din punct de vedere topologic echivalent cu o sfera tridimensională. Respectiva ipoteză avea deja 100 de ani atunci când Perelman a reuşit să o demonstreze.
După 2003, Perelman a plecat de la Institutul ‘Steklov’. Prietenii afirmau că Perelman nici măcar nu se mai ocupă de matematică, aceasta constituiind un subiect mult prea dureros pentru el. (cu informatii de pe Financiarul.ro)

Nu pot decat sa tac si sa ma inclin…in fata geniului orice ai spune e inutil…

Reclame

6 comentarii

  1. un geniu adevarat… tocmai ieri citisem si eu stirea si mi s-a parut un om extraordinar… sincer nu stiu daca as putea face la fel 😦
    apropo ai un premiu, daca vrei, sa vii la mine pe blog. (multumesc)

  2. Multi il considera sarac. Cred ca e mai bogat decat ne inchipuim are spirit si tarie interioara. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s