CUM SA-I ASCULTI PE OAMENI: DOAR 10 IDEI!


In incercarea de a-mi face putina ordine prin calculator, am gasit niste insemnari de la un curs la care am participat la inceputul anului, ocazie cu care am avut placerea si onoarea sa-l cunosc pe Domnul Lector Sergiu Baba. Comunicarea implica ascultare, iar asta presupune niste reguli simple, printre care:

1) Nu mai vorbi… Nu poti asculta in timp ce vorbesti.

2) Apropie-te de persoana respectiva… Incearca sa te pui in locul ei, pentru a vedea unde vrea sa ajunga.

3) Pune intrebari… Cand nu intelegi, cand vrei sa clarifici ceva, cand vrei sa te faci placut, cand vrei sa dai semne ca asculti. Dar nu pune intrebari care sa descumpaneasca interlocutorul.

4) Concentreaza-te pe ceea ti se spune… Urmareste cu atentie cuvintele sau ideile exprimate, parerile despre subiectul respectiv.

5) Uita de propriile probleme (daca poti)… Incearca sa lasi deoparte toate necazurile, temerile si problemele personale, inainte de a intra in sala de sedinte. Daca te mai gandesti si la ele, nu-ti poti concentra atentia.

6) Nu contrazice in gand… Cand incerci sa-l intelegi pe interlocutor, nu-l contrazice in gand in timp ce vorbeste. In acest fel nu faci decat sa ridici o bariera intre tine si vorbitor.

7) Urmareste si ce nu spune… Uneori afli la fel de multe lucruri, doar din ceea ce unele persoane omit sau evita sa spuna.

8)  Vezi si cum sunt enuntate lucrurile… De multe ori suntem atat de atenti la ce ni se spune, incat nu ne dam seama de importanta reactiei emotionale, a atitudinii legate de ce ni se spune. Atitudinea sau reactia emotionala poate fi mai relevanta decat ce ni se spune in cuvinte.

9) Fa-ti o parere despre personalitatea interlocutorilor… Daca vrei sa afli ceva despre oameni, fa-i sa vorbeasca. Ascultandu-i, incepi sa vezi ce le place si ce nu, ce motivatie au, care este scara lor de valori, ce parere au despre anumite lucruri, ce-i poate influenta in propriul comportament.

10) Nu te grabi cu presupunerile… Poti avea greutati cand incerci sa intelegi un om. Sa nu presupui de la inceput ca foloseste cuvintele in acelasi fel ca tine; ca nu a spus ce gandeste, dar tu stii ce a vrut sa-ti spuna; ca iti evita privirea, pentru ca te minte sau ca incearca sa te intimideze, privindu-te drept in fata; ca denatureaza adevarul, pentru ca ceea ce spune nu corespunde cu ce gandeste; ca minte, intrucat interpreteaza faptele diferit fata de tine; ca persoana este imorala, pentru ca incearca sa te castige de partea ei; ca s-a infuriat, din entuziasmul prezentarii punctelor de vedere. Astfel de presupuneri se pot dovedi uneori reale, dar de cele mai multe ori te impiedica sa intelegi situatia, sa ajungi la un acord sau la un compromis.

Reclame

5 comentarii

  1. Domnule Lector, notitele nu sunt la fel de importante precum flerul, intelepciunea si profesionalismul celui ce tine cursul.
   Cu respect, Iulian

   1. MERCI, pt. cuvintele frumoase;
    Am observat ca ai postat lucruri care tin de participarea ta la mai multe cursuri
    Care este cursul la care ai participat si care afost locatia ?
    Cu acelasi respect si consideratie
    Sergiu

 1. Domnule Lector v-am raspuns pe mail cu detalii..Va adresez oficial rugamintea de a impartasii din vasta experienta pe care o aveti prin cateva cuvinte pe care le considerati importante pentru noi tinerii, cat si pentru cei interesati de domeniul complex al afacerilor, nu putini la numar, care zilnic viziteaza celalalt blog al meu http://blogdeafaceri.wordpress.com
  Cu respect
  Iulian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s