LENE, CARTI, MUZICA


Sunshine are un post simplu si plin de adevar, aici…si asta m-a dus cu gandul la orele de vara in care sa lenevesti toata ziua..fara griji..fara telefoane…clienti…proiecte.. dead-line-uri…doar tu cu tine….facand ceea ce iti place….eu as pune niste Enigma sau la fel de bine niste Deep Forest ….mi-as lua o carte …sa zicem cartea pe care o citesc acum…..”Zorba Grecul” de Nikos Kazantsakis si as citi pana as adormi…as petrece….lenevind…citind……acultand timpul…

Reclame

2 comentarii

  1. „La începuturi, pe vremea cînd oamenii nu inventaseră scrierea (probabil singura perioadă din istoria umanităţii cînd pereţii veceurilor publice au fost curaţi), trăiau pe la noi o groază de popoare despre care habar nu avem cum se numeau, fiindcă n-aveau cum să-şi scrie numele pe nimic.Drept urmare, istoricii au creat aşa-zisele „culturi arheologice” – adică zone în care se găsesc obiecte relativ asemă-nătoare, astfel că putem presupune că erau locuite de acelaşi popor, şi care poartă numele celei mai importante localităţi a „culturii”, sau al celei descoperite mai întîi – cum ar fi Cucuteni, Hamangia sau Petreşti. Evident, culturile sînt nişte chestii pur convenţionale, create de minţile istoricilor pe criterii ciudate, cum ar fi culoarea sau forma oalelor descoperite – fiindcă vesela a fost singurul lucru rezistent din epoca cu pricina. Pe acest principiu, pentru arheologii viitorului, epoca noastră va fi dominată de cultura „METRO”, caracterizată de oalele Zepter.

    Pînă pe la anul 6.000 î. Chr., pe aceste meleaguri locuiau „vînă-tori-culegători” paleolitici şi, apoi, mezolitici, respectiv nişte ipochimeni puturoşi care, atunci cînd li se făcea foame, prindeau cîte un animal sau culegeau fructe – şi cam asta era tot ce făceau cît era ziua de lungă. Cînd se epuizau animalele şi fructele de lîngă peştera în care locuiau, se mutau în altă peşteră. Ei nu ne-au lăsat nimic altceva în afară de cîteva oase cu carne pe ele pe care nu le-au putut da la cîine fiindcă nici măcar cîine nu aveau – o dată, că n-avea ce săpăzească, şi apoi, era enervant să-l scoţi din peşteră la plimbare de două ori pe zi.

    Viaţa lor s-a schimbat însă dramatic atunci cînd, pe la 6.000-5.500 î. Chr. (ce mai contează cinci sute de ani) au fost „neolitizaţi” de nişte migratori veniţi din Grecia, unde neoliticul era ultimul răcnet al modei. Adică, dacă înainte strămoşii noştri plimbau toată ziua un silex prin întreprindere, acum au trebuit să treacă la treabă şi să facă agricultură. Agricultura şi domesticirea animalelor – adică economia în care se şi produce haleală, nu doar se ia din pădure, se mănîncă şi se elimină sub formă de caca – a fost cea mai importantă invenţie a neoliticului, şi odată cu ea, oamenii au devenit brusc nefericiţi, deoarece au început să muncească zilnic şi regulat şi, desigur, a trebuit să se aşeze la casele lor. Şi, tot cu această ocazie, aşezîndu-se la locuinţele lor, au început să arunce gunoiul în spatele casei şi să-şiîngroape morţii sub casă pentru ca arheologii să le poată dezgropa mii de ani mai tîrziu şi să poată inventa „culturile” – între care prima cultură neolitică de pe la noi, cultura Criş (căreia sîrbii îi mai zic şi Starcevo). Cele mai importante descoperiri au fost facute in această perioadă, cînd strămoşii noştri încercau fără mare succes să se obişnuiască cu munca.
    Cele de mai sus nu trebuie însă să ne facă să credem că strămoşii noştri erau cei mai tîmpiţi oameni de pe atunci. Dimpotrivă: cu excepţia Greciei şi a Orientului Mijlociu, restul lumii era mult mai înapoiată decît ei. Practic, străbunii din cultura Criş erau cam cum sînt japonezii acuma, motiv pentru care tehnologia lor superioară era foarte căutată în ţări pe atunci subdezvoltate, precum „Franţa”, „Germania” sau „Olanda”.
    Nu stiu daca lenea e neaparat nashpa, dar uite , dom’le , ca daca ma nasteam acum vre-o 8. 000 de ani traiam fara dead line-uri, telefoane, stres…zic si eu asa… ca opinia publica.Nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s