REALITATEA TA?


Percepţia ta despre lume este realitatea ta. Ştim ca filtram informaţia din exterior conform credinţelor noastre, valorilor, amintirilor, meta programelor, etc. Ca rezultat al acestei filtrări, dobândim o percepţie asupra lumii, pe care o numim realitate. Exista chiar o zicala: „Daca vrei sa iţi schimbi viata, începe prin a schimba felul in care o percepi.”

Roger Ellerton ne propune următoarea ipoteza: sa presupunem ca cercul următor reprezintă toata cunoaşterea posibila – tot ce s-a descoperit si ce urmează a fi descoperit.

clip_image002

O parte a cercului reprezintă „ceea ce ştii ca ştii”, alta parte reprezintă „ceea ce ştii ca nu ştii”……aceste doua parţi compun împreuna ceea ce numeşti tu „realitate„, sau altfel spus percepţia ta despre realitate. Restul cercului, cea mai mare parte reprezintă „ceea ce nu ştii ca nu ştii”, si se găseşte in acest moment in afara percepţiei tale (realităţii).

Daca nu face parte din cunoaşterea sau realitatea ta, nu înseamnă ca nu are un efect asupra vieţii tale. Daca ai paşi in afara realităţii tale (in poziţia punctului verde de ex) – adică sa faci ceva complet nou, despre care sa nu ai idee cum se va termina –  cum te-ai simţi? Care e reacţia care apare atunci când te simţi temător, confuz, îngrijorat, anxios? Majoritatea oamenilor căuta sa revină intr-o zona cu „elemente cunoscute”, cu elemente percepute ca fiind „sigure” pentru ei (realitatea proprie), si abandonează orice proces de explorare a noului, a necunoscutului din lume sau din ei insasi. Data viitoare când te vei simţi confuz sau speriat asigura-te mai intai ca eşti in siguranţa, apoi respira adânc (deoarece deseori avem tendinţa de a ne tine respiraţia in astfel de momente, lucru care îngreunează situaţia). Apoi explorează situaţia. Si chiar vei dobândi noi perspective asupra identitatii tale, asupra credinţelor si valorilor tale, asupra strategiilor pe care le foloseşti pentru a obţine diferite lucruri, sau poate vei găsi o noua varianta de a aborda situaţia in cauza, folosind noi resurse in direcţia realizării scopurilor dorite. Daca vrei sa iţi extinzi realitatea si potenţialul in viata, este necesar sa explorezi “ceea ce nu ştii ca nu ştii”!

Reclame

2 comentarii

  1. V-ati visat facand echilibristica la 10 metri inaltime? Fara prajina. Fara plasa de siguranta. Fara cablu „invizibil”… Mie mi se nazare din cand in cand. Si atunci ma concentrez, transpir, ma impiedic si cad… Desfac inconstient picioarele iar sarma ma loveste nemilos. Acolo…. Atunci am o zi proasta. Ceea ce nu pot sa va doresc niciodata. Numai bine… E un mesaj ce poate fi considerat spam? Nimic nu e imposibil…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s