CONSULTANTA? DE CE?


Ideea de consultanta in Romania este relativ recenta… chiar daca avem aici, de cativa ani buni, cateva firme straine care sunt principalii jucatori pe piata de consultanta mondiala.

Rolul consultantului este sa consulte (redundant, nu?)  sa constate si sa vina cu niste raspunsuri. Pare simplu in aparenta, dar procesul nu e deloc usor.

Prima bariera sunt banii. Comisioanele consulantilor externi sunt greu de imaginat pentru un manager roman si sunt sf-uri pentru cineva care vrea sa inceapa de la zero un business. De regula, managerii romani considera ca nu au nevoie de cineva care sa le acorde “ajutor” , in schimb strainii stiu foarte bine rostul pe care il are un consultant extern in dezvoltarea afacerii pe care o conduc sau pentru implementarea unei afaceri noi.

 “Am platit ca sa vina unu si sa imi spuna ca gresesc??? cum asa? daca dau banu facem cum vreau eu!!!!” am auzit astfel de motivari  din partea unor „intreprinzatori” romani .

 Atunci de ce dai “banu”? Daca oricum faci cum vrei tu, de ce mai cheltuiesti niste bani? Asuma-ti riscurile si incearca …s-ar putea foarte bine sa reusesti, sau ai sanse mari sa o dai rau in bara, depinde in principal de tine…autosuficienta te poate baga destul de repede in faliment…

O alternativa o sa incerc sa o ofer pe aici…pe blogul asta…si astazi o sa dau o lista cu cateva afaceri ce pot fi demarate cu un capital maxim de 5000 euro (pare o suma imposibila, nu? mai ales pe criza asta… ei bine atunci va spun ca pot fi facute si cu mai putini bani…totul e sa va placa si sa vreti sa faceti asta) …cu titlu de exemplu: Reprezentant vanzari publicitate/ Inregistrari audio pentru targuri si seminarii / Fotograf comercial / Organizator targuri cu vechituri / Editor / Ilustrator freelancer /  Firma strangeri fonduri / Lobby-ist / Broker financiar / Consilier parental / Consultant relocare / Organizator reuniuni / Autor discursuri / Specialist managementul timpului / Consultant corporatist pentru arta /  Servicii de management in constructii / Designer felicitari / Serviciu cautare adoptii / Cercetator departament consumatori / Consultant imagine / Terapeut masaj / Consultant servicii on-line…sunt doar cateva…cu siguranta stiti si voi multe altele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s